Rozhodli ste sa zasadiť si trávnik? Na toto všetko by ste sa mali pripraviť!

Ľudia, ktorí disponujú veľkou záhradou sa neraz rozhodnú pre výsev trávnika. Ten je totiž dokonalým miestom pre šport, zábavu alebo odpočinok. Samotný trávnik si avšak vyžaduje dokonalé naplánovanie, starostlivosť a priaznivé podmienky. Toto všetko mu môžete zabezpečiť a my vám prezradíme ako.

Všetko začína správnym plánovaním postupu ako založiť trávnik a pokračuje zabezpečením správneho prísunu vzduchu, slnka, živín a vody v tom správnom množstve a v správnom čase tak, aby trávnik z dlhodobého hľadiska prosperoval. V princípe existujú dva spôsoby ako si založiť trávnik, a to prostredníctvom trávneho osiva alebo pomocou kobercov. My sa zameriame na založenie trávnika prostredníctvom trávneho osiva.

 

Výsadba trávnika

Pre výsadbu trávnika sa v podstate môžete rozhodnúť od jari až do jesene. Podstatné je, aby nemrzlo. Medzi prvými by ste si mali určiť rozlohu pôdy, kde si chcete zasadiť trávnik, identifikovať prostredie, v akom sa bude trávnik nachádzať so zreteľom na aktivity pre ktoré sa bude trávnik využívať a časom, ktorý mu budeme môcť venovať. Pre tieto rôzne účely rozlišujeme trávne osivá okrasnépre športtrávne osivá s nízkym rastomtrávne osivá do sucha, do tieňa alebo rýchlovzchádzajúce trávne osivá. Ako príklad môžeme uviesť, že trávne osivá do sucha sú vhodné pre ľudí, ktorí sa trávniku chcú venovať pomenej alebo pre rodiny s deťmi a pri robotickej kosačke je praktický trávnik s nízkym rastom. Či už sa rozhodnete pre taký alebo onaký, kroky pre výsadku trávnika budú pri každom rovnaké.

Postup pri zakladaní trávnika

Pri pokladaní trávnika je kľúčové si vopred pripraviť plochu. To je potrebné urobiť vo viacerých krokoch.

1. Odstránenie starého porastu

V prvom kroku prípravy plochy pre váš nový trávnik je potrebné odstrániť starý trávnik alebo porast, ktorý by mohol prekážať pri výsadbe vášho nového trávnika. Pri malej ploche môžete použiť rýľ alebo lopatu, pri väčších plochách sa vám jednoznačne zíde trávna fréza. Potrebné je odstrániť nie len vrchnú časť pôdy ale aj aspoň 3  cm z pod povrchu zeme.

 

2. Zarovnanie terénu a spevnenie povrchu 

Pred sadením je potrebné si zarovnať pôdu. V tomto kroku je potrebné odstrániť jamy, kopčeky, schody v teréne, prípadne vytvárať rôzne zakrivenia podľa plánovaného dizajnu záhrady. V tomto kroku sa zároveň môžete rozhodnúť pre položenie siete proti krtkom. Tú je potrebné uložiť 10 až 15 cm pod povrch. Okrem toho môžete doplniť pôdu aj o živiny v podobe hnojív. Povrch je následne potrebné zarovnať do hladka hrabľami. Následne pôdu dôkladne polejte a nechajte trochu vyschnúť. Vzniknuté priehlbiny ešte raz zarovnajte hrabľami. Po zarovnaní pôdy povrch spevnite valcovaním, čím vytvoríte pevnejšiu plochu pripravenú na založenie trávnika. Posledným krokom pred sadením by mala byť výdatná zálievka, ktorá sa dostane do hĺbky pôdy.

3. Sadenie trávnika

Po tom, ako ste vybrali správne osivo pre váš budúci trávnik, tak osivo môžete rozosievať rukou alebo aj pomocou rozsievacích vozíkov. Osivo jemne zapracujte do pôdy hrablami a následne uvalcujte. Plochu trávnika dôkladne polejte, pričom používajte rozprašovač aby ste sa vyhli veľkým kvapkám, ktoré by mohli vyplaviť osivo. Svoj nový trávnik môžete pokosiť prvýkrát po dvoch týždňoch a intenzívne ho môžete začať používať po 3 mesiacoch od výsadby.

 

Tip: V prípade potreby môžete na oddelenie trávnika od kameňov, pôdy alebo rôznych iných povrchov použiť neviditeľný obrubník.

Čo ďalej s novovysadeným trávnikom? Všetky potrebné informácie a potreby pre dokonalý trávnik Vám prinesieme v našom najbližšom príspevku na našom blogu.